NL EN
DONEER NU!

Nieuw rapport over alcohol en bloeddruk

15 maart 2023

Nieuw rapport over alcohol en bloeddruk Gisteren verscheen een baanbrekend nieuw rapport over het verband tussen alcohol, bloeddruk (plus hypertensie) en hart- en vaatziekten. Hypertensie, of hoge bloeddruk, is een aandoening van de bloedsomloop, verantwoordelijk voor 10,8 miljoen ofwel 19,2% van de sterfgevallen wereldwijd in 2019.

De onderzoekers stellen dat er sterke aanwijzingen zijn dat alcoholgebruik (vooral binge drinken) direct leidt tot een stijging van de bloeddruk op korte termijn en hypertensie op langere termijn. Het mechanisme achter hoge bloeddruk ná alcoholgebruik is dat alcoholgebruik stijfheid van de slagaders en dikkere vaatwanden versterkt. Licht gebruik beschermt niet tegen hoge bloeddruk. Er is dus geen veilig consumptieniveau.

Hoge bloeddruk verhoogt het risico op een aantal ernstige ziekten en aandoeningen zoals een hartaanval, beroerte, suikerziekte en dementie.

De onderzoekers bevelen overheden aan om de betaalbaarheid, beschikbaarheid en acceptatie van alcohol te verminderen. Ook raden zij aan het risico op hoge bloeddruk door alcoholgebruik op te nemen in klinische richtlijnen en bij interventies in de eerste lijn. Ook pleiten zij voor waarschuwingen op etiketten.

alcohol-and-blood-pressure.pdfalcohol-and-blood-pressure.pdf (1,81 MB)

Laatste nieuws