NL EN
DONEER NU!

Frankrijk geeft miljoenen uit om overschot aan wijn te vernietigen

27 augustus 2023

De Franse regering trekt extra miljoenen uit om overtollige wijn te vernietigen en producenten te ondersteunen. In de pot zit al €160 miljoen aan Europese subsidie. Frankrijk vult dit aan tot €200 miljoen.

De vraag naar wijn daalt omdat Europeanen meer speciaalbier drinken. Overproductie en de gestegen prijzen treffen de wijnsector ook. Bovendien waren er nog voorraden onverkochte wijn uit de coronatijd.

De alcohol uit de vernietigde wijn wordt bijvoorbeeld gebruikt voor schoonmaakmiddelen en parfum. Verder zijn er miljoenen beschikbaar voor wijnboeren die willen overstappen naar een andere tak van sport, zoals het verbouwen van olijven. Door het geld naar de industrie te sluizen, wil de Franse regering voorkomen dat "de prijzen instorten", zei minister van Landbouw Marc Fesneau.

Uit gegevens van de Europese Commissie voor het jaar tot en met juni blijkt dat de wijnconsumptie in Italië met 7% is gedaald, in Spanje met 10%, in Frankrijk met 15%, in Duitsland met 22% en in Portugal met 34%, terwijl de wijnproductie steeg met 4%.

Bronnen: bbc.com, nu.nl en nos.nl.

Laatste nieuws