NL EN
DONEER NU!

Groot deel Amsterdamse horeca onduidelijk gefinancierd

9 maart 2019

Groot deel Amsterdamse horeca onduidelijk gefinancierd Een groot deel van de horecaondernemers in Amsterdam maakt gebruik van 'onbekend' geleend geld, blijkt uit onderzoek van onder meer het Openbaar Ministerie en de gemeente. Die laatste spreekt van een 'zorgelijke constatering'.

Uit het onderzoek onder 160 aanvragers van een horecavergunning bleek dat er in de helft van die gevallen een onderhandse lening, een lening zonder tussenkomst van een bank, werd afgesloten. De herkomst van het geld werd niet altijd duidelijk.

Het OM schat dat er ongeveer 150 personen betrokken waren bij het lenen van het geld. Daarvan konden 101 personen worden onderzocht. 35% bleek over een strafblad te beschikken. Dat aantal kan volgens het OM hoger liggen, bijvoorbeeld omdat misdrijven in het buitenland niet werden meegenomen.

Inmiddels is afgesproken dat er bij 'onduidelijke financiering' geen exploitatievergunning wordt verleend. "Vorig jaar heeft de rechter deze werkwijze goedgekeurd", stelt Halsema. "Wordt de herkomst van het geld niet transparant, dan wordt de aanvraag niet in behandeling genomen."

Jurisprudentie: hier.

Bronnen: nu.nl en ibnspectieszw.nl.

Laatste nieuws