NL EN
DONEER NU!

Gaat Finland zijn alcoholwetten hervormen?

24 november 2017

Gaat Finland zijn alcoholwetten hervormen? Finland heeft een van de strengste alcoholwetten van Europa en tegelijk vertonen de inwoners meer dan elders 'explosief' zuipgedrag. De regering wil de teugels laten vieren, maar of dat een goed idee is?

Nu mag je in Finland geen happy hours promoten, geen dubbele whisky’s schenken en geen rondjes serveren. De rechts-liberale Finse regering vindt die regels ouderwets. Zij willen ook de regels rond de verkoop van alcohol hervormen. Nu heeft staatswinkelketen Alko nog het monopolie op de verkoop van drank. Supermarkten mogen slechts 'licht bier' verkopen. De regering wil dat veranderen. Alle bieren en mixdranken mogen dan in de supermarkt verkocht worden. De bierprijs zal daardoor wellicht 40% dalen. Wijn en sterke drank blijven het alleenrecht van Alko.

Toch twijfelen veel politici of ze hun zegen aan de wet zullen geven. Want Finland heeft een verre van doorsnee-Europese drinkcultuur. Verslavingsarts Kaarlo Simojoki (foto): "De Finse staat heeft geprobeerd de drankzucht van de bevolking te onderdrukken met een totaalverbod. Het werkte averechts. Door de drooglegging hebben we onszelf aangeleerd zodra we de kans krijgen zo veel en zo snel mogelijk te drinken." "Wij Finnen drinken om dronken te worden: we hebben geen rem", zegt ook Janne Härkönen, alcoholonderzoeker bij het Nationale Instituut voor Gezondheid en Welvaart.

Bron: volkskrant.nl.

Laatste nieuws