NL EN
DONEER NU!

WHO Europa lanceert trainingshandleiding over kortdurende alcoholinterventies in de eerste lijn

23 oktober 2017

WHO Europa lanceert trainingshandleiding over kortdurende alcoholinterventies in de eerste lijn Om de lidstaten te helpen bij het introduceren of uitbreiden van programma’s gericht op alcoholscreening en kortdurende interventies, heeft de Europese regio van de WHO een nieuwe trainingshandleiding uitgebracht. De handleiding is bedoeld ter ondersteuning van professionals in de eerstelijnsgezondheidszorg.

De trainingshulpmiddelen van WHO Europa maken deel uit van het door de Europese Unie gefinancierde project ‘Monitoring of national policies related to alcohol consumption and harm reduction (MOPAC)’.

Het model dat in het trainingsmateriaal wordt beschreven, is gebaseerd op internationale consensus van deskundigen, verenigd in het kader van INEBRIA (International Network for Brief Interventions on Alcohol and Other Drugs). Het model is vervolgens verfijnd op basis van jarenlange ervaring, tests in workshops en inbreng van een internationale deskundigengroep van WHO Europa.

Zorgverleners in de eerste lijn kunnen een belangrijke rol spelen bij het identificeren en adviseren van mensen die teveel drinken. Naar schatting wordt slechts 1 op de 20 mensen die schadelijk alcohol gebruiken daadwerkelijk geïdentificeerd en geadviseerd door een professional in de eerstelijnsgezondheidszorg.

Bron: euro.who.int.

Laatste nieuws