NL EN
DONEER NU!

Coop Groningen vraagt ouderen geen legitimatie meer

28 oktober 2016

Het filiaal van Coop aan de Meeuwerderweg in Groningen is gestopt met het vragen van legitimaties aan ouderen. Enkele weken heeft de supermarkt dit volgehouden.

De Coop heeft het afgelopen half jaar twee boetes van de gemeente, van in totaal €7.400, ontvangen omdat consumenten alcoholhoudende drank meekregen terwijl ze nog geen 18 jaar waren. Het werd geconstateerd door mystery-shoppers en het filiaal nam daarna drastische maatregelen. Hulpkrachten van de Coop moesten iedere klant daarom om een legitimatie vragen. "Ook ouderen. Maar dat hebben we maar een paar weken volgehouden. Het kon eigenlijk ook niet", laat Patrick van Zanten namens de Coop aan Distrifood weten.

Volgens Coop moet volgens de wet wetgeving iedereen die jonger is dan 25 jaar en alcohol of tabak koopt in de supermarkt een legitimatie laten zien. Van Zanten: "Wij hebben zelf die grens nu wel opgerekt naar 30 jaar, zodat we er zeker van kunnen zijn dat er geen fouten worden gemaakt."

Sandra van Ginneken, beleidsmedewerker van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, meldt dat Van Zanten zich vergist. In de Drank- en Horecawet is géén identificatieleeftijd opgenomen. Wel hebben de supermarkten verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, en de horeca verenigd in Koninklijke Horeca Nederland, besloten dat in hun winkels/horecagelegenheden voortaan een identificatieleeftijd voor alcohol en tabak van 25 jaar wordt aangehouden. Het betreft dus zelfregulering en geen wetgeving.

Bron: distrifood.nl.

Laatste nieuws