NL EN
DONEER NU!

Ouders hebben meer invloed dan ze zelf denken

14 februari 2022

Regels stellen rond alcoholgebruik van je kinderen helpt. Ouders hebben veel meer invloed dan ze zelf denken. Dat is de boodschap van Alex van Dongen van Novadic-Kentron. Een gastopinie van zijn hand werd geplaatst in BNdeStem.

Op 1 januari 2014 is de alcoholleeftijdsgrens verhoogd naar 18 jaar. De campagne heeft resultaat gehad: vergeleken met 2013 maken meer ouders met hun kinderen de NIX18-afspraak en minder jongeren drinken. De afgelopen jaren daalt het gebruik echter niet verder.

Waarom? Omdat toch nog veel ouders denken dat een verbod op drinken niet helpt. Volgens Van Dongen merken ouders steevast op: "Als je het verbiedt, dan gaan ze het juist doen." Ze zeggen dat zelfs na een ziekenhuisopname van hun kind als gevolg van alcoholgebruik!

Als Novadic-Kentron deze jongeren spreekt, geven ze nooit aan alcohol te drinken uit verzet tegen de regels van hun ouders, of omdat ze door die regels juist nieuwsgierig zijn geworden. Ze drinken omdat ze met de rest mee willen doen of vanwege het verwachte effect. Maar ook al zijn er jongeren die drinken ondanks een verbod, de kans daarop blijkt steevast wel kleiner dan bij jongeren van wie de ouders geen strikte regels stellen. Met andere woorden: regels stellen helpt dus wel degelijk.

De manier waarop je regels stelt, is daarbij volgens Van Dongen essentieel. Veel onderzoek laat zien dat een autoritatieve opvoeding (niet te verwarrend met autoritair) het meest effectief is om alcoholgebruik bij pubers te voorkomen. Het werkt heel goed, als het hand in hand gaat met warmte en betrokkenheid. Wees consequent (geen druppel alcohol onder de 18, ook niet een slokje champagne met oud en nieuw) en geef zelf ook het goede voorbeeld door te laten zien dat je het ook gezellig kunt hebben zonder alcohol.

Bron: bndestem.nl.

Laatste nieuws