NL EN
DONEER NU!

Rechter: slijterijvergunning voor wijnwinkel had geweigerd moeten worden

30 augustus 2021

Rechter: slijterijvergunning voor wijnwinkel had geweigerd moeten worden Een bewoner uit Den Bosch maakt bezwaar tegen de verlening van een slijterijvergunning aan een wijnwinkel, die die vergunning gebruikt om workshops en wijnproeverijen te organiseren. Ook verhuurt de winkelier de achterste winkelruimte als vergaderruimte of gebruikt die als cursuslokaal.

De klager vindt het meest ergerlijke dat de wijnwinkel ook partijtjes en feesten organiseert, terwijl er geen horecabestemming op het pand rust.

Volgens de ondernemer is daar geen sprake van. Hij zegt dat hij doet wat de gemeente hem toestaat. De bezwarencommissie van de gemeente was eerder van mening dat de ondernemer aan alle eisen voor een slijterijvergunning voldoet en dat de Drank- en Horecawet 'laten proeven' toestaat. De bezwaarmaker werd door de gemeentelijke commissie in het ongelijk gesteld.

De rechter geeft de klager wèl grotendeels gelijk. De burgemeester heeft volgens haar niet gemotiveerd dat de wijze van alcoholverstrekking door de winkelier valt binnen het 'laten proeven' als bedoeld in artikel 13, tweede lid, van de Drank- en Horecawet. Ook heeft de burgemeester niet gemotiveerd waarom hij aanneemt dat de winkelier het verbod een slijtlokaliteit gelijktijdig in gebruik te hebben voor het verrichten van andere bedrijfsactiviteiten, niet zal worden overtreden. Dit terwijl hij bij de vergunningverlening al wist dat de winkelier de achterste winkelruimte zou gaan verhuren als vergaderruimte of gebruiken als cursuslokaal.

De rechter oordeelt dat het beroep gegrond is. De slijterijvergunning had geweigerd moeten worden op grond van artikel 27, eerste lid, onder d, van de Drank- en Horecawet.

Bronnen: rechtspraak.nl, gelderlander.nl, bastionoranje.nl en bd.nl.

Laatste nieuws