NL EN
DONEER NU!

Gesubsidieerde landbouwprojecten Heineken in Afrika mislukt

25 maart 2019

Heineken kreeg miljoenen euro subsidie voor landbouwprojecten in Afrika, die de regering prijst als hét voorbeeld van geslaagd beleid van hulp en handel. De doelstelling van 60% lokale productie in 2020, die ’s werelds tweede bierbrouwer zichzelf heeft gesteld, zal echter bij lange na niet worden gehaald. Het huidige percentage is 37%, een daling van 11 procentpunt ten opzichte van acht jaar geleden. Dat valt te lezen in een artikel van Olivier van Beemen in Follow the Money.

Dit tegenvallende resultaat heeft Heineken er niet van weerhouden volop sier te maken met de landbouwprojecten. ‘Je kunt er goede, positieve verhalen over vertellen die we bij pr natuurlijk graag gebruiken,’ erkent woordvoerder John-Paul Schuirink. Invloedrijke media, zoals Nieuwsuur, de Telegraaf, de Volkskrant, Financial Times en Forbes namen die verhalen de afgelopen jaren nagenoeg kritiekloos over. Het beeld is ontstaan dat Heineken bijdraagt aan armoedebestrijding en de ontwikkeling van de Afrikaanse landbouw.

Heineken noemt in het jaarverslag drie oorzaken voor het mislukken van de projecten. Hoge groeicijfers in Ethiopië en Zuid-Afrika hebben tot meer import van gerstemout geleid, slechte weersomstandigheden in Noord-Afrika vernietigden een deel van de oogst en de lokale productieketens die Heineken sinds 2006 probeert tot stand te brengen, staan desalniettemin nog steeds in de kinderschoenen, waardoor de opbrengst nog onvoldoende is.

Bron: ftm.nl.

Laatste nieuws