NL EN
DONEER NU!

WHO vraagt op Vrouwendag aandacht voor relatie alcohol en borstkanker

8 maart 2024

WHO vraagt op Vrouwendag aandacht voor relatie alcohol en borstkanker Op Vrouwendag vraagt WHO-Europa aandacht voor de relatie alcohol en borstkanker. In Europa kent slechts 15% dat verband: 21% van de vrouwen en 10% van de mannen.

Borstkanker vormt een groot gezondheidsprobleem voor vrouwen in de Europese regio van de WHO, met meer dan 600.000 gevallen in 2022. Alcohol speelt een belangrijke rol als vermijdbare risicofactor voor borstkanker. Uit onderzoek blijkt dat zelfs een relatief lage alcoholconsumptie kan bijdragen aan het risico op het ontwikkelen van borstkanker. Ongeveer een derde van de nieuwe gevallen van borstkanker per jaar is te wijten aan het drinken van het equivalent van maximaal twee kleine glazen wijn per dag.

Landen hebben zich ertoe verbonden de voortijdige sterfte door kanker en andere niet-overdraagbare ziekten tegen 2025 met 25% terug te dringen ten opzichte van het niveau van 2010. Bijvoorbeeld door maatregelen om de zorg te versterken en de risicofactoren voor niet-overdraagbare ziekten, waaronder alcoholconsumptie, aan te pakken. Helaas liggen de lidstaten niet op koers om hun NCD-doelstellingen te bereiken.

Investeren in de preventie van kanker, zoals uiteengezet in Europe's Beating Cancer Plan, omvat onder meer het vergroten van het bewustzijn van de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met alcoholgebruik, bijvoorbeeld door betere etiketteringsregels voor alcoholhoudende dranken. Vrouwen in heel Europa hebben het recht om op de hoogte te zijn van het verband tussen alcohol en kanker, vooral borstkanker, zodat zij weloverwogen gezondere beslissingen kunnen nemen.

Bron: who.int.

Laatste nieuws