NL EN
DONEER NU!

Zwitserse studie: drankwetgeving heeft preventief effect op jonge mannen

29 juli 2015

Zwitserse studie: drankwetgeving heeft preventief effect op jonge mannen Hoe méér alcoholwetgeving, hoe minder jonge mannen overmatig drinken. Maar ook: wetgeving werkt niet voor hoog-risico consumenten, zoals jonge mannen die sensatie zoeken of een antisociale persoonlijkheidsstoornis hebben. Als die drinken, hebben ze geen grenzen.

Dit blijkt uit een Zwitsers onderzoek onder ca. 5.700 jonge Zwitserse jongens van gemiddeld 20 jaar, uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Zürich. Zij onderzochten het effect van wettelijke regelingen (zoals leeftijdsgrenzen, verkoopregels en reclamebeperkingen) in diverse Zwitserse kantons op de alcoholconsumptie van deze jonge mannen. Die bleken een preventief effect te hebben op deze jonge consumenten. Hoe meer kantonale regelgeving, hoe minder jongens riskant dronken of alcohol misbruikten.

Daarentegen bleken preventieve wettelijke maatregelen geen effect te hebben op jonge mannen die steeds streven naar nieuwe en spannende ervaringen, ongeacht de risico's. Hetzelfde gold voor mannen die wetten aan hun laars lappen en zich weinig gelegen laten liggen aan anderen. Simon Foster, een van de wetenschappers van de Universiteit van Zurich: "Voor deze subgroep zijn speciale preventieve maatregelen nodig gericht op vroegtijdige opsporing, die worden afgestemd op de persoonlijkheidsprofielen van die groep mannen."

Bron: uzh.ch.
Engelse samenvatting: hier te downloaden.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl