NL EN
DONEER NU!

Kinderen laten proeven blijkt geen effectieve preventie-strategie

22 februari 2016

Belgische kinderen die op 9- tot 12-jarige leeftijd al alcohol proefden, hebben meer dan anderen de intentie om dit op latere leeftijd ook te doen. Dat blijkt uit een enquête over welbevinden van de Universiteit Antwerpen onder 5.091 leerlingen uit het 4e, 5e en 6e leerjaar uit 69 Vlaams-Brabantse scholen.

Van wie al alcohol proefde (38% van de ondervraagde jongeren), zegt 26,6% later ook te zullen drinken, terwijl dat beperkt blijft tot 8,7% voor wie dat nog niet deed. "Kinderen op die leeftijd alcohol laten proeven of laten kennismaken met tabak blijkt dus geen effectieve preventieve strategie te zijn", aldus onderzoeker Guido Van Hal.

Ook opvallend is dat er een duidelijk verband is tussen de intentie om later alcohol te drinken en de mate waarin men het aantal kinderen uit de klas overschat dat al alcohol geproefd heeft. "Hier liggen mogelijkheden om aan preventie te doen door informatie te verspreiden over de werkelijke situatie, want de jongeren blijken hier te kopiëren wat men denkt dat anderen doen en de sociale normen zijn", aldus Van Hal.

Bron: hln.be.

Laatste nieuws