NL EN
DONEER NU!

Alcohol en sport, wat kunnen we leren uit Australië?

14 februari 2023

Alcoholbeleid in de sportkantine is het meest effectief wanneer verschillende interventiestrategieën tegelijkertijd worden ingezet. Dat blijkt uit een literatuurstudie naar het Australische Good Sports Program (GSP) door het Trimbos-instituut.

Het GSP is een effectief interventieprogramma gericht op het ondersteunen van sportverenigingen bij het implementeren van alcohol-, drugs- en tabaksbeleid, beleid voor mentale gezondheid en de inzet van vrijwilligers. GSP is de grootste Australische interventie voor het creëren van een gezonde sportomgeving, met meer dan 10.000 deelnemende clubs.

Het GSP kent 12 interventiestrategieën om het (problematisch) alcoholgebruik en alcoholgerelateerde schade terug te dringen onder leden en bezoekers van sportverenigingen met een sportkantine. Uit het onderzoek blijkt dat sportverenigingen die alle interventiestrategieën van het GSP inzetten de kans op riskant drinken onder hun leden en bezoekers met 37% zagen afnemen en de kans op alcoholgerelateerde schade zelfs met 42%.

De resultaten zijn toepasbaar voor Nederlandse sportverenigingen. De effectieve interventiestrategieën van het GSP zijn voor een groot deel ook onderdeel van de Challenges van JOGG-Teamfit en de ondersteuning via onder andere NOC*NSF. Een aantal interventiestrategieën is daar nog geen onderdeel van, zoals een alcoholincidentenregister en een social mediastrategie over alcohol en de sportvereniging.

Bron: trimbos.nl.

alcoholbeleid-in-de-sportkantine.pdfalcoholbeleid-in-de-sportkantine.pdf (2,95 MB)

Laatste nieuws