NL EN
DONEER NU!

Trimbos-instituut vindt heropening horeca kans voor cultuuromslag

28 mei 2020

Trimbos-instituut vindt heropening horeca kans voor cultuuromslag Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut raadt gemeenten aan de heropening van de horeca aan te grijpen om onze uitgaanscultuur een gezonder en veiliger leven in te blazen.

"Nu is het moment voor gemeenten om afspraken te maken met horeca (en kantines) over happy hours, alcoholvrij aanbod en schenktijden. En over de naleving van de Drank- en Horecawet waarin al sinds jaar en dag staat dat het verboden is om te schenken aan mensen die ‘in kennelijke staat’ zijn", aldus Van Hasselt.

Volgens Van Hasselt zijn mensen meer dan ooit bewust van het belang van een gezonde leefstijl. De aanzet die vanuit het Nationaal Preventieakkoord is gegeven om problematisch alcoholgebruik terug te dringen, kan daarom – volgens haar - nu een enorme versnelling krijgen.

Afgelopen maanden waren de spoedposten in de Nederlandse ziekenhuizen rustig in de weekendnachten. Bijna geen dronken pubers, geen letselschade door agressieve horeca-klanten, minder mensen die onder invloed een verkeersongeval hadden gehad. "Hoe mooi zou het zijn", vraagt Van Hasselt zich af, "als we kunnen zorgen dat het na 1 juni rustig blijft op de spoedpost en de zorg niet onnodig wordt belast met de gevolgen van alcoholmisbruik?"

Bron: Trimbos.nl.

In de bijlage van deze blog somt het Trimbos-instituut enkele suggesties op.

Laatste nieuws