NL EN
DONEER NU!

Reactie Van Rijn op onderzoek Universiteit van Twente

18 mei 2015

Vandaag heeft staatssecretaris Martin van Rijn op verzoek van de Tweede Kamer gereageerd op het onderzoek van de Universiteit van Twente, waarbij het enkele jongeren onder de 18 jaar lukte om in 4 dagen tijd 850 liter drank te kopen bij enkele filialen van Albert Heijn.

Van Rijn gaat in zijn antwoord in op het feit dat er in dit onderzoek, in vergelijking met de meer reguliere studies naar de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar, een andere methode is gehanteerd. De jongeren hoefden zich niet te houden aan een onderzoeksprotocol, maar gebruikten diverse trucs om de caissières af te leiden of te doen geloven dat ze meerderjarig waren.

De staatssecretaris geeft aan de resultaten teleurstellend te vinden. Hij hoopt dan ook dat de supermarkten lering zullen trekken uit de trucs die jongeren uithaalden om de zwakke plekken bij de verstrekking bloot te leggen. De bevindingen van dit onderzoek onderschrijven voor de staatssecretaris ook het belang van de sociale norm.

Van Rijn geeft verder aan dat hij zelf ook onderzoek laat doen naar de naleving van de leeftijdsgrenzen door verstrekkers. Dat zal - aldus de staatssecretaris - een landelijk representatief beeld geven, niet alleen van supermarkten maar ook van sportkantines, horeca en internet. In dat nalevingsonderzoek wordt gewerkt volgens een vastgesteld, gevalideerd protocol.

Bron: rijksoverheid.nl.

Laatste nieuws