NL EN
DONEER NU!

STAP levert input voor vereenvoudiging Europese richtlijn alcoholaccijnzen

11 november 2015

De Europese Commissie is een openbare consultatieronde gestart om te bepalen of en hoe de richtlijn rond alcoholhoudende dranken aangepast moet worden om misbruik en fraude te verminderen. STAP heeft deze week input geleverd.

De consultatie van de Commissie maakt deel uit van de "Better Regulation" agenda, die de EU wet- en regelgeving wil vereenvoudigen om administratieve lasten te verlagen en consumenten beter te beschermen.

De bestaande Richtlijn betreffende de harmonisatie van de structuur van de accijns op alcohol en alcoholhoudende dranken (92/83/EEG) is al meer dan twintig jaar geleden tot stand gekomen, en categoriseert alcoholhoudende producten, opdat alle landen daarbij dezelfde definities aanhouden. Bovendien wordt een methode voorgeschreven om de accijnzen te berekenen en te bepalen welke producten in aanmerking komen voor verlaagde tarieven of vrijstelling.

Volgens commissaris Pierre Moscovici laat de huidige richtlijn teveel ruimte voor interpretatie open, waardoor producenten de mazen van de wet opzoeken. Er wordt ook teveel illegale alcohol gestookt en verhandeld.

STAP heeft de Commissie laten weten de indeling in categorieën alcoholhoudende dranken onduidelijk te vinden. Verder is STAP van mening dat de bestaande verlaagde tarieven en vrijstellingen onwenselijk zijn uit gezondheidsoogpunt. Helaas komt in Nederland fraude regelmatig voor. Vereenvoudiging van de regelgeving zou bereikt kunnen worden als overgegaan zou worden naar een systeem van progressieve accijnsheffing gekoppeld aan het alcoholgehalte. Zo’n systeem is vergelijkbaar met het Nederlandse schijvensysteem bij de inkomstenbelasting: hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt en hoe hoger het tarief, óók naar verhouding, wordt. Dat wil STAP ook voor de alcoholaccijns: hoe hoger het alcoholgehalte, hoe hoger het tarief per volumeprocent alcohol wordt. Zo’n systeem is helder en makkelijk uitvoerbaar.

Bron onder meer: accountantweek.nl.

Laatste nieuws