NL EN
DONEER NU!

Rechter moet bepalen of jeugdhonk verantwoordelijk is voor dood 15-jarige jongen

11 september 2018

Rechter moet bepalen of jeugdhonk verantwoordelijk is voor dood 15-jarige jongen Is de dood van de 15-jarige Max à Campo de schuld van het jeugdhonk dat hem alcohol heeft geschonken? Om die vraag gaat het vandaag in de rechtbank in Maastricht. Het is voor het eerst dat een horecagelegenheid zich voor de rechter moet verantwoorden voor het dronken voeren van een minderjarige, met de dood tot gevolg. De zaak kan worden gezien als een proefproces.

Het was zijn eerste avond uit. Op vrijdagavond 28 oktober 2016 ging Max à Campo met vrienden naar een Halloweenfeestje bij jeugdvereniging 't Waeske in het Limburgse Guttecoven. Daar werd hij zo dronken dat hij op de terugweg naar huis op de snelweg A2 belandde en werd aangereden. De jongen overleed later die nacht in het ziekenhuis.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de vereniging ervan verantwoordelijk te zijn voor het dronken maken van een minderjarige, welke dronkenschap tot de dood van deze 15-jarige jongen heeft geleid. De dood van de jongen is een ongeluk, maar naar de mening van het Openbaar Ministerie een ongeluk dat voorkomen had kunnen worden als namens de rechtspersoon de verantwoordelijkheid genomen was.

In deze zaak is ervoor gekozen om de vereniging te dagvaarden nu is gebleken dat geen van de aanwezige bestuursleden en barpersoneel zich hielden aan de geldende regelgeving. Het Openbaar Ministerie legt de zaak voor aan de rechter omdat het hier gaat om een in de Wet vastgelegde verantwoordelijkheid die ziet op een norm die actuele toetsing verdient.

Voor de verweten overtreding van de Drank- en Horecawet wordt een voorwaardelijke sluiting voor de duur van een half jaar geëist. Hiermee beoogt het Openbaar Ministerie dat de norm van deze Wet door de jeugdvereniging voortaan wordt gerespecteerd.

Daarnaast eiste het Openbaar Ministerie een donatie van € 10.000,-- ten behoeve van de Stichting Jeugd en Alcohol. Deze stichting houdt zich bezig met directe en indirecte schade van alcohol op het zich ontwikkelende kind.

De advocaten van de soos stellen dat de jongen niet zelf bier heeft gehaald en de soos dus niet aansprakelijk kan zijn voor zijn dronkenschap. Ook zou er geen verband zijn tussen alcoholgebruik en het dodelijk ongeval. De verdediging sluit niet uit dat de jongen zelf zijn leven wilde beëindigen.

Bronnen: rtlnieuws.nl, om.nl en telegraaf.nl.

Zie ook: eerder nieuwsbericht hierover.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl