NL EN
DONEER NU!

Verouderde propaganda alcoholindustrie bereikt huisartsenpraktijk

23 juli 2022

De achterhaalde boodschap van de alcoholindustrie dat je langer leeft door matig alcoholgebruik komt uiteindelijk terecht bij de huisartsenpraktijk. Dat blijkt uit het tweede artikel van journalist Petra Wijnsema van Follow-the-Money over het Nederlandse alcoholpreventiebeleid.

De boodschap van de alcoholindustrie bereikt de huisartspraktijk via het Kennisinstituut Bier dat zorgpersoneel gratis medische nascholing biedt waarin alcoholgebruik gunstig wordt geframed. Het instituut presenteert zichzelf als ‘het wetenschappelijke instituut op het gebied van verantwoorde bierconsumptie en gezondheid’. Terwijl Nederlandse Brouwers de belangrijkste financier is en de website alleen onderzoeken aanhaalt naar matige alcoholconsumptie.

Na vragen van Follow the Money wordt de online cursus door vier beroepsverenigingen inmiddels niet meer aangeboden en is de accreditatie deels ingetrokken. Dat laatste vooral om reden van financiering door de alcoholindustrie en niet zozeer vanwege de inhoud.

Hoogleraar Martijn Katan vindt het ‘krankzinnig’ dat we het onderwijs aan verpleegkundigen en doktersassistenten over het effect van bier en wijn op de gezondheid laten geven door de bierindustrie. "Dit zijn de funeste gevolgen van het afstoten van overheidstaken naar de markt. Marktwerking maakt meer kapot dan je lief is."

Een website van de alcoholindustrie die ook sterk verouderde informatie bevat is alcoholrichtlijn.nl. Het gaat om een campagne van de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA). De website is in het leven geroepen om verwarring te zaaien over het advies uit 2015 van de Gezondheidsraad om geen alcohol te drinken en als je drinkt dan maximaal een glas per dag. De website is in 2018 (deels met succes) ingezet door de industrie bij de onderhandelingen over het Nationaal Preventieakkoord.

De verouderde boodschappen van de alcoholindustrie zijn dus niet alleen weggestopt op websites die niemand bezoekt. Ze worden door de alcohollobby actief ingezet in een poging een strenger preventiebeleid te voorkomen.

Bron: ftm.nl.

Laatste nieuws