NL EN
DONEER NU!

Bijna 4 op de 10 ouders staan drinken van hun kinderen toe

14 december 2021

Bijna 4 op de 10 ouders staan drinken van hun kinderen toe 39% van de ouders in Nederland staat toe dat hun minderjarige kinderen alcohol drinken. 28% heeft zijn minderjarige kind zèlf wel eens een glaasje alcohol aangeboden op feestdagen of bij een speciale gelegenheid. Bijna de helft van deze jongeren (44%) mocht zelfs meer dan één glas drinken.

Dat blijkt uit een flitspeiling onder ruim duizend ouders met kinderen tussen de 12 en 20 jaar, die onderzoeksbureau Motivaction heeft gehouden in opdracht van de NIX18-campagne.

De meeste ouders (77%) vinden niet dat hun minderjarig kind wel eens te veel alcohol drinkt. Ze leggen de grens bij drie of vier (!) glazen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): "Ik begrijp heel goed dat het voor ouders van 16- en 17-jarigen niet altijd makkelijk is om nee te blijven zeggen tegen alcohol voor de kinderen, zeker als je met de feestdagen met de hele familie een glas drinkt. Maar de wetenschap is er heel duidelijk over: voor hun gezondheid en hun verdere ontwikkeling is het echt beter om dat eerste glas uit te stellen tot ze 18 zijn."

Bron: nationaleonderwijsgids.nl.

flitspeiling-nix18-is-duidelijk.pdfflitspeiling-nix18-is-duidelijk.pdf (1,16 MB)

Laatste nieuws