NL EN
DONEER NU!

Focus: alles over alcohol

23 november 2015

Focus: alles over alcohol Chris en Alexander van Tullekens – tweeling, beiden dokter en gespecialiseerd in infecties – deden ten behoeve van een BBC-documentaire die gisteren op de Nederlandse televisie werd uitgezonden, een experiment waarbij ze een maand lang elke week dezelfde hoeveelheid alcohol dronken, maar verdeeld over een verschillend tijdsbestek. Alexander: ‘De resultaten waren schokkend.’

Chris dronk wekelijks 21 eenheden alcohol, verdeeld over zeven dagen. Alexander moest diezelfde hoeveelheid in één dag opdrinken. Voor en na het experiment werden ze onderzocht met geavanceerde tests om ontstekingen en ziektes te meten.

Het drinken veroorzaakte al na een maand serieuze schade aan het hele lichaam, bij Alexander én Chris. Bij beiden was de lever na afloop van het experiment harder geworden. Beide broers hadden verhoogde niveaus van cytokines in hun bloed - tekenen van ontstekingen. In Alexanders bloed kwamen bovendien bacteriële endotoxines aan het licht. Zijn binge drinking irriteerde zijn darmwand zodanig dat er bacteriën in zijn bloedstroom 'lekten'.

Na afloop van het experiment zetten Chris en Alexander vraagtekens bij de drinkrichtlijnen die in Engeland worden gebruikt. Die zijn nu maximaal 25-33 gram alcohol per dag voor mannen en maximaal 17-25 gram alcohol per dag voor vrouwen. Chris en Alexander vinden dat het duidelijk is dat die naar beneden moeten worden bijgesteld.
Ter informatie: De Gezondheidsraad heeft recent geadviseerd niet te drinken of in ieder geval niet meer dan 10 gram alcohol (één Nederlands standaardglas) per dag.

Zie: npo.nl.

Laatste nieuws