NL EN
DONEER NU!

Wat is het beste: de persoonlijke aanpak of collectieve maatregelen?

11 juli 2017

Artsen moeten ook gezonde mensen advies geven hoe zij hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Ze moeten voorlichting geven over meer bewegen en gezond eten. Dat adviseert een belangrijke, maar in het verleden al vaak omstreden Amerikaanse adviescommissie voor preventieve geneeskunde in een dinsdag verschenen rapport in het Journal of the American Medical Association (JAMA).

De Amerikaanse artsenorganisatie (AMA) vindt dat primary care doctors (het Amerikaanse equivalent van de huisarts) van al hun patiënten moeten bijhouden of ze voldoende bewegen en gezond eten. En een gezondere leefstijl moeten stimuleren.

De US Preventive Service Task Force (USPSTF) vindt echter dat artsen zich mogen beperken tot mensen die er zelf aan toe zijn om te veranderen. Artsen moeten het gesprek aangaan met 'geselecteerde patiënten, afhankelijk van individuele omstandigheden'. Bij de selectie is het belangrijk of mensen geïnteresseerd zijn, en of ze er aan toe zijn om hun leefstijl te veranderen.

De tijdschriften van de American Medical Association publiceren niet alleen het USPSTF-advies en het achterliggende onderzoek, ze leveren ook meteen commentaar. Behalve de commentator in JAMA Cardiology trekt ook die in JAMA Internal Medicine van leer. Zij verwijten de USPSTF dat ze de volksgezondheidaanpak vergeten. De persoonlijke aanpak heeft voor de grote leefstijlkwesties (stoppen met roken, minder alcohol drinken of transvetten uit de voeding halen) steeds een kleiner effect dan politieke maatregelen (belastingmaatregelen op tabak, alcohol en suiker, wetgeving voor een rookvrije omgeving). Collectieve maatregelen verkleinen bovendien de gezondheidskloof tussen rijk en arm.

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws