NL EN
DONEER NU!

Verschil effect langdurig drinken op hersenfuncties jonge mannen en jonge vrouwen

3 september 2017

Verschil effect langdurig drinken op hersenfuncties jonge mannen en jonge vrouwen Wetenschappers hebben vastgesteld dat de hersenfuncties van jonge mannen en jonge vrouwen die langdurig alcohol gebruikten anders zijn, maar dat deze veranderingen in mannen en vrouwen aanzienlijk verschillen. Het onderzoek is vandaag gepresenteerd op een vergadering van het European College of Neuropsychopharmacology in Parijs.

De resultaten van het onderzoek wijzen er niet alleen op dat jongeren risico lopen op langdurige schade door alcoholgebruik, maar ook dat de risico's waarschijnlijk verschillend zijn bij jonge mannen en jonge vrouwen, waarbij mannen misschien meer in gevaar zijn.

Outi Kaarre en haar Finse collega’s onderzochten 11 jonge mannen en 16 jonge vrouwen die 10 jaar zwaar alcohol hadden gebruikt, en vergeleken deze met 12 jonge mannen en 13 jonge vrouwen die weinig of niet hadden gedronken. Allen waren tussen 23 en 28 jaar oud op het moment dat de metingen werden verricht. Onderzocht werden de responsen van de hersenen na stimulatie door magnetische pulsen, bekend als transcraniale magnetische stimulatie (TMS), waardoor hersenneuronen worden geactiveerd. De hersenactiviteit werd gemeten met behulp van EEG (elektroencefalogram).

Uit de resultaten bleek dat jonge mannen en jonge vrouwen anders reageerden. Bij mannen was een grotere toename te zien van de elektrische activiteit in de hersenen na een TMS-puls. Dit betekent dat het elektrisch functioneren van mannelijke hersenen meer verandert na langdurig alcoholgebruik dan dat van vrouwelijke hersenen. De EEG's toonden ook aan dat mannelijke hersenen grotere elektrische activiteit hebben die verband houdt met de neurotransmissie van GABA (gamma-amino-boterzuur) dan vrouwelijke hersenen. Langdurig alcoholgebruik door jonge mannen beïnvloedt neurotransmissie door type A en type B GABA-receptoren. Bij vrouwen werd slechts één type, GABA-A, aangetast.

Bron: eurekalert.org.

Laatste nieuws