NL EN
DONEER NU!

Open brief over gezamenlijke lobbyactie EU en alcoholindustrie

18 februari 2021

Zo’n 30 Afrikaanse, Europese en mondiale gezondheidsorganisaties hebben vandaag een open brief gestuurd aan de Europese Commissie en enkele Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders. Zij geven daarin aan bezorgd te zijn over het plan voor een gezamenlijke lobby van de EU en de alcoholindustrie tegen het alcoholbeleid in Zuid-Afrika.

Wat is er aan de hand? De EU-vertegenwoordiging in Zuid-Afrika heeft recent de alcoholindustrie voorgesteld om zich gezamenlijk te gaan mengen in het alcoholbeleid van Zuid-Afrika. Er is ook aangeboden dat gezamenlijke project deels te financieren. Een en ander heeft direct te maken met het feit dat de regering van Zuid-Afrika in het kader van de coronapandemie al drie maal tijdelijke verkoopverboden voor alcohol heeft afgekondigd.

De gezondheidsorganisaties maken zich ernstig zorgen over de geheime deal tussen de EU-vertegenwoordiging en de alcoholindustrie. Zij willen dat de Europese Dienst voor Extern Optreden, de diplomatieke dienst van de EU, excuses aanbiedt aan de burgers van Zuid-Afrika en het gezamenlijk lobbyproject met de alcoholindustrie beëindigt. Ook roepen zij de EU en de EU-lidstaten op te stoppen met het geven van subsidies voor activiteiten van de alcoholindustrie in Afrika en elders in de wereld. De Afrikaanse leiders wordt gevraagd om inmenging van de alcoholindustrie in hun beleid af te keuren.

Bron: movendi.ngo.

Open brief over gezamenlijke lobbyactie EU en alcoholindustrie

Laatste nieuws