NL EN
DONEER NU!

Langzaam verdwijnt de drank uit de politiek, in Nederland en daarbuiten

3 september 2018

In juli verscheen het laatste jaarverslag van Nieuwspoort, de besloten sociëteit in het gebouw van de Tweede Kamer. "De omzet in de sociëteit loopt verder terug", meldt het jaarverslag. In 2016 was het ook al niet om over naar huis te schrijven geweest. Naar het schijnt drinkt overal in Europa de politicus tegenwoordig liever een colaatje light dan een kopstoot. Trouw wijdt er een artikel aan.

In het Belgische parlement werd in januari vorig jaar besloten dat alcoholische dranken niet langer gratis werden geserveerd.
Macrons partij En Marche besloot meteen na haar overwinning in april 2017 vijfduizend flessen wijn uit de parlementaire wijnkelder te verkopen.

Trouw haalt een Britse bron aan die zegt dat de alcoholinname drastisch is afgenomen door de opkomst van social media. Politici vrezen als zuipschuit aan de schandpaal genageld te worden. Een andere factor is mogelijk dat jongere generaties er een gezondere levensstijl op (willen) nahouden. Vaak op de foto staan met een glas in je hand past daar niet bij.

"Je kunt niet al het overheidsgeld aan drank en vrouwen uitgeven en dan om hulp roepen", hield de vorige Nederlandse minister van financiën Jeroen Dijsselbloem de zuidelijke Europese landen voor, toen hij voorzitter was van de Eurogroep. Het kwam hem op stevige kritiek te staan, maar waarschijnlijk vertolkte Dijsselbloem de gevoelens van een nieuwe, nuchterder generatie politici.

Bronnen: trouw.nl en bnnvara.nl.

Laatste nieuws