NL EN
DONEER NU!

Zes dranklobbyisten praten mee aan preventietafel alcohol

30 juli 2018

Staatssecretaris Paul Blokhuis wil problematisch alcoholgebruik terugdringen. Het is een van de drie thema’s in het Nationaal Preventieakkoord dat hij wil sluiten. Voor de gesprekken aan de ‘thematafel problematisch alcoholgebruik’ heeft hij naast dertien zorgpartijen en partijen op het gebied van alcoholpreventie maar liefst zes vertegenwoordigers uit de drankenindustrie uitgenodigd.

De meeste Nederlanders drinken meer alcohol dan gezond is. Om dat te veranderen, zijn prijsverhoging en verkoopbeperkingen het effectiefst. Het is de vraag of zulke maatregelen het Nationaal Preventieakkoord halen nu de dranklobby meepraat.

Ook de politieke haalbaarheid van de maatregelen is ongewis. Beperking van het aantal verkooppunten wordt gezien als effectieve maatregel tegen problematisch alcoholgebruik. De VVD wil echter alcoholverkoop op meer plaatsen toestaan, zoals in kapperszaken en benzinestations (initiatiefwetsvoorstel VVD-kamerlid Erik Ziengs).

Reinout Wiers, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, verbaast zich over de deelname van de dranklobbyisten. In een artikel in het augustusnummer van Zorgvisie magazine zegt hij: ‘Wil je serieuze maatregelen nemen, dan moet je niet alles laten verdunnen door de drankindustrie. Dan praten ze eindeloos en komt er iets uit als een prijsverhoging van vijf cent.’

Bron: zorgvisie.nl.

Laatste nieuws