NL EN
DONEER NU!

In memoriam Rob van Amerongen

15 mei 2014

In memoriam Rob van Amerongen Afgelopen week is Rob van Amerongen (90) overleden. Van Amerongen was van 1974 tot 1984 hoofd van de afdeling voorlichting en preventie van de Federatie van Instellingen voor Alkohol en Drugs. Hij gold in den lande destijds als een autoriteit op het terrein van alcohol- en drugspreventie.

Van Amerongen was een van de eersten die vond dat alcoholpreventie méér moet zijn dan (overheids)voorlichting over alcohol. Hij wees bijvoorbeeld op "de lage alcoholprijzen, de wildgroei in verkooppunten en het toelaten van oeverloze reclameboodschappen". Hij vond dat de overheid "het goede voorbeeld moet geven". Van Amerongen schreef een aantal boeken over alcohol- en drugspreventie, zoals het bekende boek Drugs en drank; informatie over gebruik en misbruik. Ook was bij bestuurslid van diverse organisaties op dit terrein, zoals van de SWOAD (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek van Alcohol- en Druggebruik).

De half Joodse Van Amerongen had in de Tweede Wereldoorlog samen met een vriend de verzetsgroep PP opgericht om hun Joodse vaders uit handen van de Duitsers te houden. Na de oorlog studeerde Van Amerongen Grieks en Latijn, werd leraar en later rector van het Stedelijk Gymnasium in Haarlem. Hij gaf die positie na tien jaar op nadat een pleegzoon aan drugsgebruik was overleden.

Bron laatste alinea: nos.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl