NL EN
DONEER NU!

Bijna 2 op de 3 drinkers staat open voor een maand geen alcohol

28 december 2023

Bijna 2 op de 3 drinkers staat open voor een maand geen alcohol 62% van de Nederlanders die alcohol drinkt staat open voor een alcoholpauze van een maand, zoals Dry January. Dat blijkt uit representatief onderzoek uitgevoerd onder 1.605 volwassen Nederlanders in opdracht van IkPas (initiatiefnemer van onder andere Dry January), KWF Kankerbestrijding en de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

Meest genoemde reden voor zo’n alcoholpauze is om de eigen gezondheid te verbeteren. Ruim de helft (54%) zegt dat. Andere belangrijke redenen om tijdelijk niet te drinken zijn 'om me lichamelijk fitter te voelen', 'om af te vallen' en 'om geld te besparen'. Ook 'me mentaal fitter voelen', 'een beter gevoel over mezelf krijgen' en 'beter slapen' worden genoemd.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door MarketResponse, blijkt ook dat volwassenen die een alcoholpauze houden het belangrijk vinden dat hun eigen kinderen niet gaan drinken. 59% van de mensen die tijdelijk stopt wil dit, tegenover 32% van de mensen die geen alcoholpauze inlast.

"Een maand pauze zorgt ervoor dat je je bewust wordt van je alcoholgebruik", zegt Martijn Planken van IkPas. "Door tijdelijk geen alcohol te drinken merk je welke rol alcohol in je leven speelt. Je kiest bewuster óf, wannéér en hoevéél je wil drinken in plaats van te handelen uit gewoonte."

Planken ziet dat ieder jaar opnieuw heel veel Nederlanders ontdekken wat een alcoholpauze hen kan opleveren. "Tot nu toe hebben in totaal meer dan 250.000 mensen meegedaan aan IkPas." Ook overmatige drinkers, mensen die gemiddeld 14 tot 21 glazen per week drinken, staan positief tegenover het idee van een alcoholpauze. De helft (52%) van deze overmatige drinkers zou dit willen doen.

Bron: kwf.nl.

factsheet-hoe-denkt-nederland-over-alcoholpauze.pdffactsheet-hoe-denkt-nederland-over-alcoholpauze.pdf (261 kB)

Laatste nieuws