NL EN
DONEER NU!

Movendi-rapport laat zien dat alcohol belangrijke aanjager is van de coronapandemie

26 januari 2021

Movendi-rapport laat zien dat alcohol belangrijke aanjager is van de coronapandemie Movendi International, het wereldwijde netwerk van alcoholpreventieorganisaties, heeft vandaag een rapport uitgebracht over de invloed van alcohol op de coronapandemie. "De coronacrisis heeft de gezondheids-, economische en sociale lasten die alcohol op onze samenleving drukt, scherper in beeld gebracht", zegt Kristina Sperkova, internationaal president van Movendi International.

Het rapport is geschreven door een groep gerenommeerde internationale experts onder leiding van Harold Holder. Het beschrijft hoe alcohol de pandemie op individueel en maatschappelijk niveau voedt. Alcohol is een risicofactor voor het verspreiden van infecties en het verhogen van het risico op complicaties, terwijl het ook andere medische en sociale problemen veroorzaakt die de gezondheidszorg en andere diensten belasten. Fysiologische effecten van alcohol verzwakken het functioneren van het immuunsysteem en tasten een reeks organen aan, waardoor het risico op virale infectie, ernst, herstel en gevolgen op lange termijn toeneemt.

Alcoholgebruik heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de overdracht en verspreiding van het coronavirus, bijvoorbeeld tijdens superspreadevents, met grote sociale en economische gevolgen.

De onderzoekers tonen aan dat het ‘essentieel’ verklaren van alcohol - zoals sommige overheden hebben gedaan - heeft geleid tot een toename van alcoholgerelateerde ziekten en verwondingen. En anderzijds: landen die empirisch onderbouwde alcoholbeleidsmaatregelen hebben geïmplementeerd, zagen juist een daling van het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp en van ziekenhuisopnames.

Big Alcohol maakt gebruik van de crisis om de decennia oude dereguleringsagenda te bevorderen. Over de hele wereld heeft de alcoholindustrie agressief geprobeerd om het publieke debat over de rol van alcohol in de samenleving te kapen en het beleid te beïnvloeden. Zo werd getracht de alcoholaccijnzen te verlagen, alcohol algemeen verkrijgbaar te maken en reclamebeperkingen op te heffen. Dit terwijl alcohol tijdens de pandemie nogal eens gepromoot wordt als coping-instrument.

Het rapport geeft tot slot aanbevelingen aan overheden en particulieren.

Bron: movendi.ngo.

alcohol-and-the-coronavirus-pandemic.pdfalcohol-and-the-coronavirus-pandemic.pdf (1,89 MB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl