NL EN
DONEER NU!

Nieuw WHO rapport met 16 aanbevolen preventiemaatregelen

16 mei 2018

Nieuw WHO rapport met 16 aanbevolen preventiemaatregelen Vandaag heeft de WHO een rapport met de titel "Saving Lives, Spending Less" gepubliceerd met de Best Buys ter preventie van niet-overdraagbare aandoeningen. In het document worden voor het eerst de gezondheids- en economische voordelen uiteengezet van de implementatie van de meest kosteneffectieve en haalbare interventies ter voorkoming en beheersing van niet-overdraagbare aandoeningen in landen met laag- en laag/middeninkomen.

De belangrijkste bevinding van dit document is: met US$ 1,7 per persoon extra in landen met een laag en laag/middeninkomen kan in 2030 15% van de vroegtijdige sterfte (=8,2 miljoen gevallen) voorkomen worden en US$ 7 per persoon worden terugverdiend.

De Best Buys zijn zowel kosteneffectief als haalbaar voor landen om te implementeren. Ze bestrijken zes beleidsterreinen: tabaksgebruik; schadelijk gebruik van alcohol; ongezond dieet; lichamelijke inactiviteit; beheersing van hart- en vaatziekten en diabetes; en preventie en beheersing van kanker. Binnen deze gebieden benoemt de WHO 16 gerichte interventies.

Wat alcohol betreft gaat het om:
- verhoog de accijnzen op alcoholhoudende dranken;
- introduceer een verbod of beperking van de alcoholreclame en zorg voor handhaving;
- beperk de beschikbaarheid van alcohol (kortere openingstijden) en zorg voor handhaving.

saving-lives-spending-less.pdfsaving-lives-spending-less.pdf (3,79 MB)

Laatste nieuws