NL EN
DONEER NU!

Consumentenonderzoek naar de alcoholkennis in Europa

19 januari 2017

Consumentenonderzoek naar de alcoholkennis in Europa In het kader van het Europese RARHA-project (Reducing Alcohol Related Harm) is onderzocht wat de perceptie en kennis is over de risico’s van alcoholgebruik bij een kleine 8.000 consumenten uit 21 Europese landen.

Doel van het onderzoek is te kijken naar de beschikbare alcoholkennis in Europa en te bevorderen dat er publieke middelen komen voor een grootschalige studie. Dat is actueel. De Europese Commissie komt immers naar verwachting binnen enkele weken met een voorstel voor etiketteringsregels van dranken met meer dan 1,2% alcohol. Voor die dranken geldt momenteel een uitzondering: de ingrediënten noch de voedingswaarde hoeven op de fles/het blikje te worden vermeld.

Eén van de resultaten van het onderzoek is dat Europese consumenten - ondanks campagnes – nog steeds moeite hebben met het begrip 'standaardglas'. Slechts de helft van de respondenten kent dat begrip. En van degenen die het begrip kennen zijn er slechts een paar die ook echt weten wat een standaardglas is. De consument wil er overigens wel meer informatie over ontvangen, waarbij pictogrammen en korte informatieve teksten de voorkeur hebben van de respondenten.

Vroeger werden er in de Nederlandse horeca ook standaardglazen gebruikt. Toen kon je erop rekenen dat in elk glas bier, wijn of gedistilleerd dat geschonken werd 12 à 12,5 cc alcohol zat (dat is circa 10 gram alcohol). Tegenwoordig kan je daar niet meer vanuit gaan. De grootte van de glazen in de horeca verschillen nu namelijk behoorlijk. Het begrip standaardglazen wordt nog wel gebruikt, echter niet meer door de horeca, maar door wetenschappers en voorlichtingsorganisaties.

Bron: eurocare.org.

consumer-survey-on-communication-of-alcohol-associated-risks-.pdfconsumer-survey-on-communication-of-alcohol-associated-risks-.pdf (3,23 MB)

Laatste nieuws