NL EN
DONEER NU!

Proef met app die je leert alcohol weg te duwen

10 november 2016

Een app waarbij je zo snel mogelijk een sapje naar je toe moet swipen en een biertje van je af. Simpele veegbewegingen in de app Breindebaas die je moeten helpen je alcoholgebruik te verminderen.

Mensen met alcoholproblemen grijpen niet altijd bewust naar de drank. Soms wordt op een feestje bijvoorbeeld zonder na te denken of 'uit gewoonte' alweer een nieuw drankje gepakt. Deze onbewuste processen moeten door met Breindebaas te spelen voorkomen worden. Door snel de keuze te moeten maken tussen fris of alcohol en dit vaak te herhalen, moet er een automatische reactie komen waarin drank wordt 'weggeduwd'.

De app is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Twente, Tactus Verslavingszorg en Saxion Hogeschool. Eerdere experimenten in de verslavingskliniek toonden aan dat door het doorbreken van aangeleerde denkpatronen de kans op terugval in het eerste jaar na een alcoholverslaving met ruim 10% kan worden verminderd. Of de methode onder een grote groep ook echt tot vermindering van alcoholgebruik leidt, wordt nu getest met de app.

Bron: parool.nl.

Laatste nieuws