NL EN
DONEER NU!

Gezondheidsraad: "Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag"

4 november 2015

Op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur geeft de Gezondheidsraad nu als advies: "Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag." Dat blijkt uit het vandaag door Gezondheidsraad uitgebrachte rapport Richtlijnen Goede Voeding 2015.

De Gezondheidsraad stelt dat er weliswaar mogelijke positieve effecten zijn die samengaan met matig alcoholgebruik (lagere kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten bij het drinken van kleine hoeveelheden wijn), maar die wegen niet op tegen de risico's. Twee glazen per dag voor mannen, zoals voorheen werd aanbevolen, is daarom niet langer het devies.

De commissie concludeert dat het overtuigend is aangetoond dat een hoog alcoholgebruik het risico op beroerte verhoogt en dat binge drinken (door de Gezondheidsraad gedefinieerd als 60 gram of meer per gelegenheid, dat zijn 6 glazen bier, wijn of gedistilleerd) het risico op hartziekten verhoogt. Daarnaast is een hoog alcoholgebruik geassocieerd met een verhoogd risico op borst- en darmkanker en is een hoge inname van bier en gedistilleerde drank geassocieerd met longkanker.

Uit het rapport blijkt dat veel Nederlanders momenteel méér drinken dan het nieuwe advies: 45% van de mannen en 20% van de vrouwen drinkt gemiddeld meer dan 1 glas alcohol per dag. Van de mannen drinkt 14% minstens één keer per week meer dan 6 glazen alcohol op een dag. Van de vrouwen drinkt 7% minstens één keer per week meer dan 4 glazen op een dag.

Het advies is opgesteld op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Economische Zaken. De richtlijnen vormen de basis voor de voedingsvoorlichting en het voedingsbeleid in ons land. De nu geldende voedingsrichtlijn verscheen 9 jaar geleden.

Volgens hoogleraar Frans Kok is het nieuwe advies van de Gezondheidsraad duidelijk. "Het geeft richting aan hoe een gezond, meer plantaardige eetpatroon eruit ziet. Als je dit volgt, helpt dat om vervelende ziekten te voorkomen."

Achtergronddocument alcoholhoudende dranken: hier.
Achtergronddcument alcohol: hier.

Bronnen: rtlnieuws.nl en ad.nl.

richtlijnen-goede-voeding-2015.pdfrichtlijnen-goede-voeding-2015.pdf (8,42 MB)

Laatste nieuws