NL EN
DONEER NU!

‘Bier bestrijdt pijn beter dan paracetamol’ ongefundeerd

14 mei 2017

‘Bier bestrijdt pijn beter dan paracetamol’ ongefundeerd De site van NOS meldde op 30 april, dat bier pijn beter bestrijdt dan paracetamol. "Als je pijn hebt, kunnen een paar biertjes die met een kwart verzachten." Dat bericht ging erin als limonade. De boodschap veranderde al snel in "je kunt beter een biertje pakken dan een paracetamol". NRC checkt dit.

Britse en Amerikaanse onderzoekers onder leiding van psycholoog Trevor Thompson van de University of Greenwich in Londen publiceerden in het wetenschappelijke blad The Journal of Pain een zogeheten meta-analyse van de pijnstillende effecten van alcohol. Conclusie: het drinken van enkele glazen alcoholhoudende drank (met 42 tot 56 gram alcohol en een bloedalcoholgehalte van ongeveer 0,8 promille) verlaagt de pijnscore met 1,25 punt, op een schaal van 1 tot en met 10.

Thompson zegt in de Britse krant De Sun inderdaad: "Het [pijnstillende effect van alcohol] is vergelijkbaar met dat van opioïden, zoals codeïne, en het effect is krachtiger dan dat van paracetamol." Het citaat van Thompson in The Sun is helder, maar de fundering ervan in het wetenschappelijke artikel is zwak.

Conclusie NRC checkt: de bewering dat bier de pijn beter bestrijdt dan paracetamol is ongefundeerd.

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws