NL EN
DONEER NU!

KHN: Voorstel Ziengs (VVD) blurring met alcohol slecht idee

8 december 2016

KHN: Voorstel Ziengs (VVD) blurring met alcohol slecht idee Op 7 december jl. kwam VVD-Kamerlid Erik Ziengs naar buiten met de mededeling dat hij met een initiatiefwetsvoorstel komt om 'blurring met alcohol' mogelijk te maken. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt blurring met alcohol een slecht idee.

Momenteel loopt een uitgebreid evaluatieproces van de huidige Drank- en Horecawet. Blurring met alcohol wordt in die evaluatie meegenomen. Met het oog op deze evaluatie heeft KHN een uitgebreide enquête onder KHN-leden gedaan over de Drank- en Horecawet. Hieruit blijkt dat een meerderheid van KHN-ondernemers geen behoefte heeft om alcoholverkoop te combineren met retail. Ook vinden zij het geen goed idee als winkeliers of dienstverleners (zoals kappers) hun activiteiten kunnen combineren met het verkopen of schenken van alcohol.

KHN-voorzitter Willemsen: "Alcohol is nu eenmaal geen 'normaal' product: met het verkopen of schenken daarvan moet je zorgvuldig omgaan. Anders gezegd: Alcohol moet je niet overal en door iedereen laten verkopen."
KHN vindt dat er een nieuwe alcoholwet moet komen waarin wordt vastgelegd hoe we in de 21ste eeuw ervoor zorgen dat alcohol op een verantwoorde manier wordt verstrekt. Dit bereiken we volgens KHN niet als winkeliers, kappers en andere retailers ook alcohol gaan verkopen of schenken.

KHN vindt dat de discussie over blurring door sommige partijen vanuit de verkeerde motieven wordt gevoerd. Dit is ook terug te lezen in de berichtgeving. KHN-voorzitter Willemsen: "Sommige gemeenten en retailorganisaties pleiten voor verruiming van mogelijkheden om alcohol te verkopen om een ander probleem op te lossen: de leegstand van winkels in onze middelgrote en kleine steden. Dan vul je leegstand eigenlijk op met alcoholverkoop. Het is onbegrijpelijk dat gemeenten, die zelf verantwoordelijk zijn voor het lokale alcoholbeleid, dit als oplossing aandragen."

Bron: khn.nl.

Laatste nieuws