NL EN
DONEER NU!

Alcoholindustrie vergadert 19 keer vaker met Europese Commissie dan maatschappelijke organisaties

8 december 2022

Een nieuw rapport gepubliceerd door Movendi International en IOGT-NTO concludeert dat Big Alcohol een groot lobbyapparaat heeft opgetuigd binnen de EU-instellingen met als doel het EU-beleid te beïnvloeden. Uit de resultaten blijkt dat de Europese Commissie tussen 2014 en 2022 270 keer heeft vergaderd met de alcoholindustrie, vergeleken met 14 bijeenkomsten met de betrokken maatschappelijke organisaties.

"De resultaten zijn alarmerend, maar verwacht. De alcoholindustrie wordt nog steeds kritiekloos uitgenodigd om te overleggen over het volksgezondheidsbeleid, ondanks het feit dat ze een inherent belangenconflict hebben, omdat ze profiteren van een product dat aanzienlijke schade toebrengt aan de burgers van Europa", zegt Emil Juslin, Europees beleidsmedewerker bij IOGT -NTO.

Het rapport beschrijft en bespreekt verder de praktijken van de alcoholindustrie. Het beschrijft een industrie die elke gelegenheid aangrijpt om gezondheidsboodschappen af te zwakken en de voortgang van een effectief gezondheidsbeleid te ondermijnen of te vertragen. De alcoholindustrie besteedt jaarlijks €9 miljoen aan het belobbyen van de EU. Ze hebben 95 fulltime lobbyisten aan het werk.

Het rapport concludeert dat de ruime aanwezigheid van de industrie ervoor zorgt dat bij het formuleren van het Europese gezondheidsbeleid waarschijnlijk minder gelet wordt op de gezondheidsdoelstellingen en meer op de commerciële belangen.

"Bedrijven hebben gewoon meer middelen om te lobbyen, omdat ze het zien als een investering die ze kunnen terugverdienen als beleid voor hen goed uitpakt. Maatschappelijke organisaties zijn al ondergefinancierd en het is daarom erg moeilijk om de lobby-inspanningen van de industrie te evenaren. Dit is een serieus risico als de situatie zo blijft, aangezien commerciële belangen een sterkere stem krijgen dan de stem voor het welzijn van de mensen", besluit Juslin.

Het rapport gaat nader in op de lobby rond het voorstel van Ierland om gezondheidswaarschuwingen op alcoholhoudende dranken te verplichten. Het Ierse voorstel is drie keer op EU-niveau besproken: toen de EU erover werd geinformeerd in 2016, in 2018 tijdens de notificatieprocedure en dit jaar toen er weer een notificatieprocedure nodig bleek te zijn over de uitvoeringsregels. Volgens het rapport is er elke keer een uitgebreide lobbycampagne van de alcoholindustrie tegen dit voorstel geweest. Daarbij werd bijvoorbeeld gesproken met het kabinet van de Eurocommissaris voor Landbouw, terwijl die niets met dit voorstel van doen heeft.

Bronnen: eucam.info en irishexaminer.com.

Alcoholindustrie vergadert 19 keer vaker met Europese Commissie dan maatschappelijke organisaties

uncorking-big-alcohol-in-the-eu.pdfuncorking-big-alcohol-in-the-eu.pdf (571 kB)

Laatste nieuws