NL EN
DONEER NU!

Eén maand niet drinken, goed voor lichaam en geest

3 januari 2020

Eén maand niet drinken, goed voor lichaam en geest Een hele maand geen alcohol drinken. Steeds meer mensen wagen zich eraan. Dit jaar schreven 32.000 deelnemers zich in voor de IkPas-actie (ofwel 'Dry January'). Dat zijn er 9.000 meer dan vorig jaar.

Onderzoeker Rob Bovens van de Universiteit Tilburg zocht uit wat een maand zonder alcohol precies doet met het lichaam. "De lever herstelt zich, het glucosegehalte in het bloed daalt, waardoor buikvet afneemt en ook het cholesterolgehalte daalt. Het is ook goed voor het brein: mensen slapen beter, voelen zich fitter en alerter."

Maar kun je die positieve effecten niet ook bereiken met een maandje minderen, in plaats van echt geen druppel drinken? "Nee. Mensen moeten loskomen van de gewoonte om te drinken. Daar hebben ze minimaal 28 à 30 dagen voor nodig", zegt Bovens. "Een maand minderen zou ik nooit aanraden, want onder invloed van alcohol nemen mensen foutieve beslissingen - bijvoorbeeld om toch nog dat ene glaasje extra te drinken." Alleen door volledig te stoppen met drinken boek je dus de beste resultaten.

Maar hoe houd je zo'n goed voornemen vol? "In onze maatschappij is het zo dat mensen zich eerder moeten verantwoorden voor het feit dat ze niet drinken dan voor het feit dat ze wel drinken. Dus schreeuw van de daken dat je meedoet aan de actie en vertel vooral waarom. Doe dat van tevoren al, en niet pas halverwege de avond. Dan is de groepsdruk van mensen die wel drinken echt heel groot."

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws