NL EN
DONEER NU!

Tweede Kamer positief over wetsvoorstel Ziengs dat blurring toestaat; Blokhuis voelt er niets voor

6 juni 2018

Tweede Kamer positief over wetsvoorstel Ziengs dat blurring toestaat; Blokhuis voelt er niets voor Een slijter die bij zijn dranken passende kaas en noten verkoopt, een restaurant waar je de schilderijen aan de muur kunt kopen en een kapper die een glas wijn schenkt bij het knippen. Het wordt blurring genoemd. Als het aan de VVD ligt wordt de Drank- en Horecawet zo veranderd dat dat mogelijk wordt. En een meerderheid in de Kamer is positief.

VVD-Kamerlid Eric Ziengs maakt vandaag een initiatiefwet aanhangig om de regels voor verkoop en schenken van alcohol te versoepelen. Verschillende partijen, zijn enthousiast over zijn voorstel voor 'mengformules' in winkelstraten en er lijkt zich een meerderheid af te tekenen.

Horecabedrijven en slijters kunnen straks bij de gemeente een vergunning aanvragen voor 'nevenactiviteiten'. Voorwaarde is wel dat de omzet uit die nevenactiviteiten nooit groter wordt dan die uit de oorspronkelijke activiteiten. In de Drank- en Horecawet wordt een nieuwe categorie geïntroduceerd: het gemengd kleinhandelsbedrijf. Dat zijn winkels waar met een vergunning alcohol mag worden verkocht en geschonken. Gemeenten kunnen wel voorwaarden stellen, bijvoorbeeld dat er geen terras aangelegd mag worden.

Volgens Ziengs levert zijn voorstel geen oneerlijke concurrentie op, omdat in alle bedrijven dezelfde regels gelden. Er moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn en er moet voldoende kennis over sociale hygiëne zijn. Ook bij de kapper en in winkels blijft het verboden drank te verkopen aan minderjarigen.

Als zijn voorstel volledig wordt overgenomen zou het volgens Ziengs ook betekenen dat tankstations weer drank mogen verkopen met een vergunning. Dat is in 2000 verboden, vanwege de veiligheidsrisico's van alcohol in het verkeer.

Paul Blokhuis, de staatssecretaris die verantwoordelijk is voor het alcoholbeleid, voelt niets voor het VVD-plan."Ik gun iedereen z'n biertje of wijntje. Maar in deze tijd waarin we steeds meer weten over de gezondheidsrisico's van alcohol, ben ik er natuurlijk geen voorstander van om het aantal plekken waar je alcohol kunt krijgen bijna ongelimiteerd te laten groeien." Bij slimme ideeën voor winkels in deze nieuwe tijden van online shoppen, kan de bewindsman zich van alles voorstellen. "Maar met alcohol moeten we voor onze gezondheid juist bewuster omgaan en niet losser."

Bronnen: nos.nl en ad.nl.

wetsvoorstel-ziengs-6-juni-2018-inclusief-memorie-van-toelichting.pdfwetsvoorstel-ziengs-6-juni-2018-inclusief-memorie-van-toelichting.pdf (188 kB)

Laatste nieuws