NL EN
DONEER NU!

Groningen gaat alcoholreclames in openbare ruimte verbieden

22 november 2023

De gemeente Groningen wil in de openbare ruimte geen reclame meer toestaan voor alcohol, gokken, vlees en de fossiele industrie. Het verbod gaat gelden op de reclameborden die eigendom zijn van de gemeente. Dat zijn ongeveer 800 borden.

Wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) staat voor een nieuwe aanbestedingsronde voor de reclameborden die bestaan uit zogenoemde wisselframes, reclamelichtmasten, dubbele borden aan lantaarnpalen en om plakzuilen. Het gaat om reclame die is bevestigd aan gemeentelijk eigendom. De bushokjes zijn uitgesloten.

Met dit reclameverbod slaat de gemeente dezelfde weg in als Utrecht en Almere. Ook daar wordt alcoholreclame op gemeentelijke eigendommen verboden en zullen de beperkingen gaan gelden bij het aangaan van nieuwe contracten met reclame-aanbieders.

De reclamebranche is kritisch op de nieuwe trend. "Wij zeggen: blijf weg van lokale verboden. Als je iets wilt: zorg dat je dat op landelijk niveau regelt en dat duidelijk is om welke reclames het precies gaat", zegt Hannelore Majoor, directeur van JCDecaux, een grote speler op het gebied van buitenreclame.

Ook de Bond van Adverteerders (BVA), die adverteerders als Albert Heijn, Jumbo en Heineken vertegenwoordigt, ziet liever landelijke regels.

Bronnen: rtvnoord.nl en nos.nl.

Laatste nieuws