NL EN
DONEER NU!

Nieuw boek van David Nutt

21 januari 2021

Nieuw boek van David Nutt Uitgeverij Nieuwezijds heeft recent het boek ‘Drankje’ uitgegeven. Het meer dan 300 pagina’s tellende boek, met de ondertitel ‘de nieuwste inzichten over alcohol en gezondheid’ is geschreven door de Britse arts David Nutt (69), die al veertig jaar onderzoek doet naar de medische gevolgen van alcoholgebruik.

Zijn boodschap is dat drank de schadelijkste drug is in de westerse wereld. Volgens Nutt blijkt uit recent onderzoek dat elke mate van alcoholgebruik giftig is en dat de schade die het aanricht exponentieel toeneemt, met een verdubbeling per dosis. Er bestaat geen veilige mate van drankgebruik, zeker niet waar het kanker betreft: alcohol is verantwoordelijk voor acht soorten kanker en de enige te voorkomen oorzaak van borstkanker.

De Nederlandse versie van het boek wijkt op één punt af van de Britse versie. In de Nederlandse versie staat dat drinken onder de achttien sterk wordt ontmoedigd omdat alcohol een negatief effect heeft op de ontwikkeling van botten, hormonen, je brein en andere organen. De norm stellen en daaraan vasthouden wordt hier gezien als de beste manier om jongeren van de drank te houden. Nutt vindt het prima dat de Nederlandse versie is aangepast aan de Nederlandse inzichten. Maar hij waarschuwt wel: "Kinderen hebben een neus voor hypocrisie. Jouw verbod zal weinig effect hebben als je zelf drinkt."

Bronnen: nhnieuws.nl, bruna.nl en nrc.nl.

Laatste nieuws