NL EN
DONEER NU!

Beke: investeer in veilig voetbal

14 oktober 2023

Voetbalgeweld in en rond stadions is de afgelopen jaren toegenomen omdat voetbalclubs weinig hebben geïnvesteerd in veiligheidsbeleid. Dat concluderen onderzoekers van bureau Beke. Dat deed – samen met LokaleZaken - onderzoek naar modern voetbalgeweld. Tijdens het onderzoek zijn gesprekken gevoerd met 51 politie-experts.

Vanaf het seizoen 2014-2015 tot en met het seizoen 2018-2019 is het aantal incidenten in en rondom voetbalstadions afgenomen. Hierdoor is in deze periode minder inzet geweest van de politie rondom voetbalwedstrijden. Vanaf de heropening van de voetbalstadions na de coronaperiode (seizoen 2021-2022) neemt het aantal incidenten in en rondom stadions weer toe. In het kader van dit onderzoek is daarom specifiek gekeken naar de kenmerken en werkwijze van personen die vanaf de (gedeeltelijke) heropening van stadions in beeld zijn gekomen bij de politie; de zogenaamde ‘’nieuwe aanwas’’.

Deze groep, vaak in het zwart gekleed, gebruikt onder meer spandoeken zodat niet te zien is wie vuurwerk afsteekt en draagt een capuchon of bivakmuts tijdens confrontaties. Deze jonge mensen praten niet met politiefunctionarissen en veiligheidscoördinatoren, "ook niet wanneer ze worden aangehouden en verhoord."

Volgens sommige ondervraagde experts is er ook verwevenheid tussen voetbalsupporters en de georganiseerde (ondermijnende) criminaliteit en zou er sprake zijn van invloed op clubs en clubbestuurders.

In het rapport staan ook aanbevelingen. Het principe 'gastvrij toegankelijk voetbal', moet plaatsmaken voor "veilig voetbal, met een verantwoorde claim op de politie-inzet". Concreet zou onder meer gedacht kunnen worden aan wijkagenten in het stadion die lokale probleemjeugd herkennen en aan investeren in kwaliteit en kwantiteit van stewards. Ook zou er een systeem moeten komen waarbij een Seizoen Club Card (SCC) wordt gekoppeld aan een ID-kaart en een registratieplicht voor mensen die meereizen met supportersbussen naar uitwedstrijden.

Een andere aanbevelingen is: Als de risico’s te hoog worden, verkoop dan geen alcohol of alcohol met een lager alcoholpercentage in de stadions.

Bron: leidschdagblad.nl.

Beke: investeer in veilig voetbal

beke---van-voetbalrellen-leren.pdfbeke---van-voetbalrellen-leren.pdf (1,36 MB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl