NL EN
DONEER NU!

Werkt ORS tegen een kater?

2 september 2022

Trouw zocht – samen met twee experts – uit of ORS tegen een kater werkt. Dat wordt beweerd op TikTok.

Het werkt theoretisch gezien tegen het water-aspect van de kater, dus de uitdroging. “Maar dehydratie is slechts één onderdeel”, aldus Floor van Bakkum, preventiewerker bij verslavingszorg Jellinek. “Daarnaast komen er toxische stoffen vrij bij het afbreken van alcohol en zorgt drankgebruik voor een geïrriteerd maagslijmvlies. Geen middel gaat dat wegnemen.” Ook apotheker Annemieke Horiks wijst op aceetaldehyde, het stofje dat vrijkomt bij de afbraak van alcohol en voor de bekende bijwerkingen zorgt.

Volgens de experts is de beste oplossing simpelweg minder drinken. En als je toch wil doorzakken, drink veel water tijdens het alcohol drinken.

Eén zakje ORS kan geen kwaad, maar méér zakjes is bij een kater niet gezond omdat dat het kalium- en natriumgehalte verhoogt, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen met een hoge bloeddruk of niet- en hartstoornissen.

Van Bakkum wijst er tot slot op dat alcohol schadelijk is voor het lichaam. De kater is een beschermingsmiddel van je lichaam. Het wegnemen van de katersymptomen betekent niet dat het lichaam geen schade oploopt.

Bron: trouw.nl.

Laatste nieuws