NL EN
DONEER NU!

Mogen wijnen met 6% alcohol voortaan 'alcoholarm' worden genoemd?

3 september 2025

De lidstaten van de EU hebben tijdens een vergadering van het Speciaal Comité voor de Landbouw, 19 juni jl., een voorstel goedgekeurd om de term low-alcohol (alcoholarm) toe te staan voor wijnen waarvan het alcoholgehalte is verlaagd. Het gaat om wijnen met meer dan 0,5% alcohol, die ten minste 30% minder alcohol bevatten dan het minimale effectieve alcoholvolumegehalte van de betreffende categorie vóór dealcoholisatie. In de praktijk betekent dat een alcoholgehalte tot zo’n 6%. De maatregel is onderdeel van het Wijnpakket.

Nederland heeft eerder de voorgestelde term alcohol-light (destijds ook vertaald als alcoholarm) aan de orde gesteld. Nederland onderstreepte toen dat de claim misleidend en verwarrend kan zijn voor de consument en niet in lijn is met de huidige Nederlandse wetgeving voor bier. Nederland sprak daarom de hoop uit dat er alsnog een passendere benaming voor wijnen met minder alcohol kon worden gevonden. Nu gekozen is voor de term ‘low-alcohol’ heeft Nederland er mee ingestemd.

België verzet zich echter nog krachtig tegen het Europese voorstel. Dat land vindt het misleidend en een gevaarlijk precedent. "6%, dat is een vergelijkbaar alcoholgehalte als dat van veel bieren", zegt Isabelle Laquière van de overheidsdienst FOD Volksgezondheid. "Daarvan zeg je toch ook niet dat ze alcoholarm zijn? Bij bieren kan dat enkel onder de 1,2% alcohol." België stelt voor de term 'verlaagd alcoholgehalte’ te kiezen.

Het voorstel gaat nu naar het Europarlement.

Bronnen: vrt.be en health.belgium.be.

nieuwe-versie-wijnpakket.pdfnieuwe-versie-wijnpakket.pdf (523 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl