NL EN
DONEER NU!

STAP vraagt gemeente op te treden tegen detailhandelaar die sterke drank verstrekt

9 mei 2016

STAP heeft bij een gemeente een handhavingsverzoek ingediend omdat een koffieshop/cadeauwinkel sterke drank verstrekt, zowel voor gebruik ter plaatse (aan enkele tafeltjes in de winkel en op het terras), als om mee te nemen (take away).

De overtreding van de Drank- en Horecawet door de betreffende winkelier wordt door de gemeenten gedoogd in het kader van de VNG-pilot 'Mengvormen winkel/horeca'.

STAP wijst in haar handhavingsverzoek erop dat de Rechtbank Overijssel op 30 maart jl. in een zaak van de SlijtersUnie tegen verkoop van wijn bij boekhandel Waanders in de Broeren te Zwolle, definitief een einde heeft gemaakt aan de gedachte dat handhaving van de Drank- en Horecawet bij de diverse dereguleringspilots achterwege zou kunnen blijven.

Een belangrijke reden om deze gemeente te wijzen op haar handhavingsplicht is dat door de betreffende winkelier tegen betaling sterke drank wordt verstrekt. Bij velen leeft het idee dat de VNG-pilot zich beperkt tot het gratis weggeven van zwak-alcoholhoudende drank door dienstverleners (kappers etc.) en in de detailhandel (bruidskledingzaken etc.). Dat is dus bij deze winkelier niet het geval. Er worden alcoholhoudende dranken verkocht en het betreft zelfs sterke drank.

Laatste nieuws