NL EN
DONEER NU!

Vaker beroerte jonge mensen: mogelijk ook door alcohol

9 mei 2023

Het aantal jonge mensen tussen de 18 en de 50 dat een beroerte krijgt, is de afgelopen jaren flink gestegen. Dat kan komen door alcoholgebruik, drugs, overgewicht en ongezond eten.

Per jaar worden 3.500 mensen tussen de 18 en 50 jaar getroffen door een beroerte, blijkt uit langdurig onderzoek van onder andere onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen. Vandaag is het European Stroke Awareness Day, een dag waarop artsen, wetenschappers en patiëntorganisaties aandacht willen vragen voor beroertes en de gevolgen ervan.

"De cijfers zijn opvallend", zegt Frank-Erik de Leeuw, een van de betrokken wetenschappers en hoogleraar neurologie bij het Radboudumc. "In twaalf jaar tijd is het aantal patiënten met een herseninfarct met 40 procent toegenomen onder vrouwen, en 60 procent onder mannen." Een flinke stijging, stelt hij.

Het is moeilijk vast te stellen wat daar precies de oorzaak van is, enkel het aantal patiënten wordt geregistreerd door ziekenhuizen, en niet de oorzaken. Maar feit is dat een herseninfarct of -bloeding vaak vermeden kan worden door gezonder te leven. De Leeuw: "Een beroerte ontstaat in veel gevallen door de dingen die we onszelf aandoen: alcoholgebruik, roken, ongezond eten of drugsgebruik."

In andere gevallen speelt erfelijkheid een rol, domme pech of wordt er nooit een duidelijke reden achterhaald.

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws