NL EN
DONEER NU!

Schotten vrezen versoepeling whisky-definitie

1 augustus 2017

Schotland vreest dat het Verenigd Koninkrijk Schotse whisky te grabbel gooit en de definitie van whisky inzet als ruilmiddel tijdens onderhandelingen over een handelsakkoord met de Verenigde Staten. Op dit moment is ‘scotch’ een binnen de Europese Unie beschermd merk, na de Brexit mogelijk niet meer.

Schotse whiskystokers vrezen concurrentie van minderwaardige whisky-producenten, die zich dan mogen profileren als maker van 'scotch'.

De Schotse minister van Economische Zaken eist van de Londense regering dat de huidige EU-regels van toepassing blijven na de Brexit. De benaming 'Scotch whisky' wordt sinds 1989 wettelijk beschermd door Brussel. Zo is bepaald dat Schotse whisky gedistilleerd moet zijn op 'Brits grondgebied' en dat het destillaat minstens drie jaar lang moet rijpen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerikaanse bourbon.

De Britse regering zegt in een reactie dat scotch een Brits exportsucces is en dat het land dat succes graag wil behouden. "We zullen er alles aan doen om de bedrijfstak te steunen, ook na de Brexit."

Bron: volkskrant.nl en volkskrant.nl.

Laatste nieuws