NL EN
DONEER NU!

Zorgverleners luiden de noodklok over de gevolgen van alcoholgebruik

7 april 2023

Zorgverleners luiden de noodklok over de gevolgen van alcoholgebruik Tijdens het gisteren in Amersfoort gehouden congres Alcohol op de kaart uitten zo’n 400 zorgprofessionals waaronder Maag-Darm-Lever (MDL)-artsen, spoedeisende hulp artsen, verslavingsartsen, huisartsen, bedrijfsartsen en reclasseringszorg hun bezorgdheid over de bijdrage van alcohol aan hun werklast.

"Het is dweilen met de kraan open", aldus MDL-arts Bart Takkenberg. Hij ziet dat een groot deel van zijn patiënten te veel drinkt, terwijl er nauwelijks maatregelen worden genomen en riep daarom de overheid op om actie te ondernemen. "Zoveel mensen denken dat hun alcoholgebruik geen probleem is, tot ze bij mij belanden met bijvoorbeeld leverfalen of leverkanker."

De zorgverleners riepen staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS), die ook aanwezig was, op stevigere maatregelen te nemen om alcoholproblematiek terug te dringen. Hij moet niet alleen zorgen voor meer bewustwording over de schade van alcohol, maar ook voor gezondheidsinformatie en waarschuwingen op de etiketten van alcoholhoudende drank, naast beperking van de alcoholreclame en verplichte loskoppeling van de relatie tussen sport en alcohol.

Van Ooijen benadrukte het belang van bewustzijn over de relatie tussen alcohol en kanker. Hij riep de aanwezigen op zich vaker te roeren: “Om het maatschappelijk bewustzijn en debat over alcohol een stap verder te brengen is het ontzettend belangrijk dat professionals die in hun dagelijkse praktijk met de gezondheidseffecten van alcohol te maken hebben zich actief blijven uitspreken. Huisartsen, medisch specialisten, verslavingsexperts, GGD professionals hebben de feiten, de kennis, de ervaring en de praktijkvoorbeelden die daarbij enorm kunnen helpen. Uiteraard ligt hier voor de overheid ook een belangrijke rol, maar we hebben elkaar nodig om een stap verder te komen."

Van Ooijen liet ook nog enige proefbalonnetjes op, zoals:
• een ID-plicht voor iedereen die alcohol wil kopen en
• alcoholhoudende dranken in de supermarkt alleen op het alcoholschap.

Bron: herkenalcoholproblematiek.nl.

Laatste nieuws