NL EN
DONEER NU!

Van Ooijen zal uitvoering geven aan blurringplannen Coalitieakkoord, ondanks kritiek Kamer

24 maart 2022

Van Ooijen zal uitvoering geven aan blurringplannen Coalitieakkoord, ondanks kritiek Kamer Staatssecretaris van Jeugd en Preventie, Maarten van Ooijen, heeft vandaag in de Tweede Kamer tijdens het Leefstijldebat aangegeven dat hij uitvoering zal geven aan het voornemen in het Coalitieakkoord 2021-2025 om blurring met alcohol in winkelgebieden te reguleren. Van Ooijen zei dat hij wel aandacht gaat geven aan het voorkómen van uitwassen. Blurring mag niet leiden tot meer alcoholschade.

Dit naar aanleiding van vragen van Eva van Esch van de Partij voor de Dieren en Songül Mutluer van de Partij van de Arbeid. Zij vroegen hoe de staatssecretaris de blurringplannen in het Coalitieakkoord 2021-2025 kan rijmen met de doelen van het Nationaal Preventieakkoord over het terugdringen van problematisch alcoholgebruik. Ook pleitten zij beiden voor wettelijke verankering van de gezondheidsdoelen. Vicky Maeijer van de Partij voor de Vrijheid vraagt daarnaast naar maatregelen tegen de slechte naleving van de leeftijdsgrens.

Van Ooijen liet eerder al weten dat hij de accijns op laaggradige bieren gaat verhogen. Dit om laaggradige bieren duurder te maken dan alcoholvrije dranken en frisdranken die extra zullen worden belast. Op korte termijn wordt de verbruiksbelasting hoger voor alle dranken die er nu onder vallen, later komt er een progressieve suikertaks. Water wordt in 2024 uitgezonderd. Desgevraagd zegt hij toe nog te kijken naar de technische mogelijkheden om in 2024 ook alcoholvrij bier uit te zonderen.

De staatssecretaris gaf aan wettelijke verankering van de gezondheidsdoelen aantrekkelijk te vinden. Hij komt erop terug. Van Ooijen ziet minder in het vastleggen van prestatiedoelen. Verder liet hij weten zich zorgen te maken over de naleving van de leeftijdsgrens.

Bron: tweedekamer.nl.

Laatste nieuws