NL EN
DONEER NU!

Kan een Schotse wet de prijs van alcohol wereldwijd doen stijgen?

26 december 2013

Ondanks de gerichte campagnes die in veel landen worden georganiseerd, wordt de grootste oorzaak van het alcoholprobleem tot op vandaag niet aangepakt: alcohol is gewoonweg te goedkoop. In vele landen gebruiken supermarktketens alcohol als lokaas door bier voor de kostprijs te verkopen. Hoe goedkoper alcohol, des te meer mensen drinken. Dat is wetenschappelijk bewezen.

Twee specifieke groepen zijn gevoelig voor prijs:
✓ alcoholverslaafden, die goedkopere alcohol verkiezen en veelal thuis drinken;
✓ jongeren, die vaak afhankelijk zijn van een uitkering en zich moeilijker alcohol kunnen veroorloven wanneer de prijzen stijgen.

Het Schotse parlement wil nu een minimumprijs voor alcohol invoeren, die 60% van alle alcohol duurder zou maken. Die wet is goedgekeurd en moest al in 2013 worden ingevoerd, maar verzet van de handelsorganisatie Scottish Whisky Association (SWA) voorkwam dat. De zaak komt in februari opnieuw voor de rechtbank, maar de SWA heeft al aangekondigd eventueel naar het hooggerechtshof in Londen of Luxemburg te zullen trekken indien nodig. De SWA is niet zozeer bekommerd om wat er in Schotland gebeurt, maar wel dat dit soort wetgeving ook in andere Europese landen van kracht wordt. Zo zou een Schotse beslissing wel eens de prijs van alcohol wereldwijd kunnen doen stijgen.

Verkorte versie van artikel verschenen in express.be.

Laatste nieuws