NL EN
DONEER NU!

NVWA: Supermarkt mag online sterke drank aanbieden

14 februari 2023

Supermarkt Plus mag online sterke drank aanbieden. Dat meldt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van een klacht van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Plus biedt op haar website whisky en andere sterke drank aan en meldt dat die dranken in de winkel of op slijterij.plus.nl verkrijgbaar zijn.

In artikel 14a van de Alcoholwet staat dat alleen de slijter in het kader van de uitoefening van het slijterijbedrijf (dus zonder gelijktijdig andere bedrijfsactiviteiten te verrichten of andere producten aan te bieden) sterke drank in het kader van verkoop op afstand mag aanbieden en verstrekken.

De Alcoholwet verbiedt het dus niet-slijterijen, die per definitie andere bedrijfsactiviteiten verrichten of andere producten aanbieden (bijvoorbeeld supermarkten), om online of via de telefoon sterke drank aan te bieden en te verstrekken.

De NVWA is echter van mening dat wat Plus doet niet in strijd is met de Alcoholwet. Hun standpunt is: Plus biedt slechts sterke drank aan via de site, maar deze kan daar online niet besteld worden, dus verstrekken zij deze drank niet. Dan is het – aldus de NVWA - toegestaan.

STAP vraagt zich af of het wenselijk is dat supermarkten op hun sites sterke drank mogen aanbieden en ziet graag dat dit verboden wordt. Sterke drank aanbieden is - vindt STAP - een zaak van de slijter.

NVWA: Supermarkt mag online sterke drank aanbieden

Laatste nieuws