NL EN
DONEER NU!

STAP levert input voor suikerbelasting op alcoholvrije dranken

14 mei 2024

De ministeries van Financiën en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn een openbare consultatieronde gestart over de transitie van de huidige verbruiksbelasting naar een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP heeft vandaag input geleverd.

STAP is het eens met het uitgangspunt “hoe meer suiker, hoe hoger de belasting”. Het moet verder niet uitmaken of het gaat om natuurlijke suikers of later toegevoegde suikers. STAP wil alleen een uitzondering voor mineraalwater. Dat is immers een gezonde keuze. Het scenario met veel uitzonderingen heeft de minste voorkeur.

STAP is van mening dat de accijns op alcoholhoudend bier altijd hoger moet blijven dan de verbruiksbelasting op alcoholvrije bieren en andere alcoholvrije dranken. Ook al heeft dat tot gevolg dat de bieraccijns zal stijgen.

Wat volgens STAP niet moet gebeuren is een uitzonderingspositie voor alcoholvrij bier, waarom de bierbranche vraagt. In tegenstelling tot wat deze sector beweert is stimulering van de verkoop van alcoholvrij bier geen doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord. Er is niet aangetoond dat de toegenomen consumptie van alcoholvrije bieren bijdraagt aan het verminderen van de alcoholproblematiek in Nederland.

De gezondheidsorganisaties gaan er inmiddels zelfs vanuit dat het risico groot is dat promotie van alcoholvrije alternatieven ertoe bijdraagt dat jongeren eerder beginnen met drinken van bier. De drempel naar alcoholhoudend bier wordt daar lager door, ook omdat de bekendheid met de biermerken daarmee toeneemt. Bovendien geldt dat als kinderen op relatief jonge leeftijd gewend raken aan de smaak van bier ze het normaal en lekker gaan vinden. Resultaat is dat de kans toeneemt dat zij alcoholhoudend bier gaan gebruiken op jongere leeftijd dan als ze níet gewend waren geraakt aan de smaak van bier.

Alcoholvrije alternatieven, zoals alcoholvrij bier, kunnen ook risicovol zijn voor mensen met een verslavingsproblematiek die gestopt zijn met drinken van alcoholhoudende dranken. Het drinken van de alcoholvrije variant kan volgens sommige onderzoekers de behoefte bij deze mensen aan drinken weer opwekken. Dat kan leiden tot een terugval.

De sluitingsdatum van deze consultatie is 7 juni 2024.

Bron: internetconsultatie.nl.

STAP levert input voor suikerbelasting op alcoholvrije dranken

Laatste nieuws